Tarta z Pasją

21.09.2021

Pamiętacie moją tartę ze śliwkami??? Uwielbiam jej smak. Zresztą tarta to jedno z prostszych i mega smacznych ciast, które przygotujecie nawet kiedy za godzinę mają się pojawić niespodziewani goście. Dziś chciałam Wam przedstawić nieco inną propozycję. Tarta z Pasją (przepis pochodzi z opakowania Mąki Krupczatki Pasja) to kruchy spód zapiekany z pysznym kremem i mnóstwem owoców na wierzchu. Czemu akurat Tarta z Pasją ??? Po pierwsze użyłam do ciasta mojej ulubionej mąki Krupczatki Pasja a po drugie słodkie wypieki stały się moją prawdziwą pasją. Tarta z Pasją jest prosta w wykonaniu, zapiekany krem smakuje obłędnie a do jej ozdoby możecie użyć dowolnych owoców – każda kolejna może więc wyglądać zupełnie inaczej.

Składniki:

450 g mąki Krupczatki Pasja z Młynów Jelonki

250 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki cukru pudru

5 żółtek

Piana:

5 białek

1 szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 kg śliwek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Wszystko siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).

Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy równomiernie ciastem. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i zapiekamy ok 15-20 minut na złoty kolor.

Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na 4 części (w kostkę). Posypujemy mąką ziemniaczaną i wykładamy na zapieczony spód (skórką do dołu).

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier (każda łyżka cukru musi się dobrze rozpuścić zanim dodamy kolejną). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Lśniącą i sztywną pianę wykładamy na śliwki. Na wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy schłodzoną część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º, zapiekamy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 155º i pieczemy 30 minut.  Najlepsze ciasto ze śliwkami gotowe

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90