Czekoladowe ciasto z gruszkami

09.09.2018

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam to ciasto stwierdziłam – muszę je zrobić. Mocno czekoladowe, z całymi gruszkami – ciasto dla smakoszy nieco mniej słodkich wypieków. Szybkie i proste w wykonaniu, a całe gruszki sprawiają, że ciasto cieszy nie tylko podniebienie.

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
3 jajka
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
3 gruszki

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo ciągle ubijając dodajemy cukier a następnie żółtka i olej. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao.

Keksówkę o wymiarach 26×12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto.

Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy pozostawiając koconki. Obrane gruszki wciskamy w ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.

Gotowe ciast możemy posypać cukrem pudrem lub przyozdobić domowym lukrem.

Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/czekoladowe-ciasto-z-gruszkami/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90