A oto dziś prezentujemy kolejny przepis z Konkursu Świątecznego.

21.01.2021

Tym razem będzie to biszkopt z kremem i owocami Pani Emilii Życzymy smacznego i miłego dnia w ten śnieżny dzień
Składniki :

Biszkopt:
6 jajek
3/4szkl.maki
3/4szkl.cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Krem:
kostkę masła,
2 śmietankowe budynie w proszku,
1/2 litra mleka
2 łyżki stołowe cukru.

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec 170/180°c 25/35min.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przekładamy do miski. Następnie rozbijamy mikserem na wysokich obrotach do momentu, gdy zyskało puszystą konsystencję. Stopniowo, wciąż miksując, dodajemy wystudzony budyń. Robimy to tak długo, aż masa zyska jednolitą konsystencję i puszystość.

Ciasto przekrajamy na dwa równe placki nasączamy woda z cytryna lub dobrym alkoholem. Przekładamy kremem i posypujemy owocami, przykrywamy drugim plackiem, nakładamy krem i dekorujemy owocami.

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90