Zakręcone drożdżówki

27.04.2020

Przepis na idealne drożdżówki, które możecie wypełnić czym Wam się podoba. U nas zagościły dziś w dwóch wersjach – jedne tradycyjne z marmoladą wieloowocową, drugie z nutellą. Pulchne, pachnące, rozpływające się w ustach. Takie jak lubimy.

Składniki:

540 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

80 g cukru

20 g świeżych drożdży

75 g masła

250 ml mleka

2 jajka

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej

5 łyżek cukru

1/2 opakowanie cukru waniliowego

60 g masła

Dodatkowo:

marmolada, nutella

jajko do smarowania drożdżówek

Mleko podgrzewamy (ma być letnie).  Wlewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną rosnąć. (ok 20 minut)

Masło roztapiamy. Lekko studzimy (nie może być gorące)

Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, jajka, wyrośnięte drożdże. Zagniatamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę. Przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 13 równych części, z każdej formujemy kulkę. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na placuszek. Smarujemy marmoladą lub nutellą. Zwijamy w rulon (jak naleśnika). Nożem nacinamy go wzdłuż, pozostawiając nieprzecięty ok 1cm kawałek od góry. Zaplatamy, a następnie zwijamy na kształt ślimaka (jak na zdjęciu).

Formę z wyposażenia kuchenki wykładamy papierem do pieczenia. W dość dużych odstępach układamy na nim drożdżówki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia.

Z masła, mąki cukru pudru i cukru waniliowego robimy kruszonkę.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 18-20 minut.

Smacznego  :)

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90