30.03.2021
Od jakiegoś czasu ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych – zarówno w wykonaniu jak i oczywiście w jedzeniu Wciąż jednak staram się dopracowywać wszystkie receptury aby moje wypieki wychodziły jak najlepiej. Ostatnio udało mi się chyba znaleźć ten idealny przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne pod każdym względem. Myślę, że kolejnym razem spróbuję wykorzystać je do wypieku strucli. Mam nadzieję, że będzie równie pyszna.
Składniki:
1 kg mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
100 g świeżych drożdży
125 g masła
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mleka
4 jajka
Kruszonka:
100 g masła
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
Dodatkowo:
rozbełtane jajko do posmarowania ciastaMleko podgrzewamy, ma być letnie.
Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz nieco letniego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut.
Masło roztapiamy, studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę, pozostałe letnie mleko, zaczyn. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy o wymiarach 25x36cm (może być również 25x40cm). Odstawiamy jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia.
W tym czasie z masła, mąki i cukru przygotowujemy kruszonkę
Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 45 minut.