24.03.2021
Zapach domowych drożdżówek rozszedł się dziś po całym domu. Dzieciaki nie mogły doczekać się kiedy pierwsze z nich wystygną. Lekkie, puszyste i pyszne. Najlepiej smakują oczywiście tego samego dnia, jednak nie byliśmy w stanie zmieścić ich wszystkich w naszych brzuchach i część została do jutrzejszej porannej kawy.
Składniki:
600 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
100 g cukru
100 g masła
Dodatkowo:
marmolada o dowolnym smaku
1 rozbełtane jajko do smarowania bułeczek
Kruszonka:
40 g mąki pszennej
30 g cukru
25 g masłaMleko podgrzewamy, ma być letnie.
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 100ml letniego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Całe jajka i żółtko ucieramy na puch z pozostałym cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn i resztę letniego mleka. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (w razie potrzeby podsypujemy odrobinę mąką).
Gotowe ciasto formujemy w kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na ok 14-16 jednakowych kawałków. Każdy z nich formujemy w dłoniach na kształt krążka, na środek wykładamy łyżeczkę marmolady, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach), odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut aby bułeczki nieco wyrosły.
Przygotowujemy kruszonkę. Masło, mąkę oraz cukier przekładamy do miseczki. Wszystko rozcieramy w palcach do powstania kruszonki.
Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika, pieczemy przez 25 minut.