19.01.2021
Rozczyn:
- 1 szkl. śmietany
- 1/2 kostki drożdży
- 3 łyżki cukru
Pozostałe składniki:
- 1/2 kg mąki tortowej z Jelonek
- 1 miękka margaryna (Kasia)
- 1 żółtko
- 2 całe jajka
Składniki na rozczyn połączyć i odstawić w misce pod przykryciem (ściereczką) w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, włożyć do niej miękką margarynę pokrojoną w kostkę, żółtko i dwa całe jaja. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn zarobić do połączenia składników. Następnie odstawić do lodówki na całą noc (minimum 8h).
Ciasto będzie rosło.
Po tym czasie wałkować ciasto w okrąg, wycinać trójkąciki i nadziewać tym co lubicie najbardziej (marmolada, ser, dżem, budyń, nutella. Gotowe rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni C.
Z tego przepisu wychodzi zazwyczaj około 50 rogalików.