06.10.2020
Ostatnio na blogu pojawiają się przepisy na ciasta proste i szybkie w wykonaniu. Pomyślałam, że to dobre propozycje nie tylko dla początkujących ale również dla tych, którzy nie mają czasu aby godzinami stać w kuchni. Dziś kolejny przepis na takie właśnie ciasto. Mocno puszyste, lekkie, z dodatkiem jabłek – doskonałe do filiżanki popołudniowej kawy. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się również szklankę posiekanych orzechów włoskich ( u mnie tym razem wersja bez). Jeśli więc macie w domu orzechy dodajecie je razem z jabłkami.
Składniki:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki
1 szklanka oleju
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
4-5 jabłek
cukier puder do oprószeniaJajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem dolewamy powoli olej. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo dodajemy do ciasta.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy do ciasta (jest dość gęste) i delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki.
Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 60 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.