27.02.2020
Przepis dostałam od koleżanki i choć długo przymierzałam się do przygotowania jakiegokolwiek ciasta marchewkowego, na to nie trzeba mnie było długo namawiać. Moją ciekawość wzbudził krem na bazie serka śmietankowego, którego do tej pory używaliśmy wyłącznie do kanapek.
Ciasto wyszło pyszne!!! Lekkie, puszyste i wilgotne. Polecam !!!
Składniki:
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
2 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
4 jajka
1.5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Masa:
100 g masła
1 serek śmietankowy naturalny Twój Smak Piątnica
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, a na końcu cynamon. Do masy dodajemy startą marchewkę, łączymy delikatnie za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 55-60 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy serek śmietankowy oraz śmietanę. Na końcu dodajemy aromat waniliowy.
Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem. Przykrywamy drugim blatem. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.