14.05.2019
Sernik królewski to jedna z najpopularniejszych wersji serników. Kakaowe ciasto i puszyste serowe wypełnienie – niebo w gębie. Dziś chcę Wam przedstawić modyfikację sernika królewskiego, z dodatkiem wiórków kokosowych. Odmieniona klasyczna wersja jest równie pyszna i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kokosowych deserów. Warstwa ciasta jest dość cienka, więc jeśli preferujecie nieco większą ilość proponuję zagnieść ciasto z 1,5 porcji składników.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki
100 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ½ łyżki kakao
120 g masła
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (ja użyłam w wiaderku)
100 g masła
1 i ¼ szklanki cukru
5 jajek
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz masło. Całość siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy śmietanę oraz żółtko. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zmielony twaróg a następnie po jednym jajku. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy śmietankę, mąki oraz wiórki kokosowe. Miksujemy.
Formę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód na tarce o grubych oczkach ścieramy jedną część ciasta, wykładamy masę serową a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º, pieczemy ok 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gotowy posypujemy obficie cukrem pudrem.