20.03.2019
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki – polecam Krupczatkę Pasja z Młynów Jelonki
250 g masła
5 łyżek cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
125 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
2 puszki brzoskwiń (po 400g)
5 białek
1 szklanka cukru
cukier puder do oprószenia
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Schładzamy przez ok 30 minut.
Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Równo wyklejamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i zapiekamy ok 15 min.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo twaróg oraz mąkę ziemniaczaną.
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na 4 części.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową a następnie rozkładamy cząstki brzoskwiń.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier – ucieramy do powstania gęstej, lśniącej piany. Gotową wykładamy na brzoskwinie. Wyrównujemy. Pianę ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°. Pieczemy 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/sernik-z-brzoskwiniami-2/