03.03.2019
Po wszystkich świątecznych, kalorycznych, ciężkich, kremowych wypiekach przyszła pora a coś nieco lżejszego. Szarlotka – bo o niej mowa powstała na specjalne życzenie mojego M. Czegóż się nie robi dla ukochanej osoby. Kruche ciasto połączone z jabłkami i waniliową pianką zaspokoiło w 100% zachciankę mojego drugiej połówki.
Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
150 g cukru
450 g mąki pszennej – polecam mąkę tortową Pasja z Młynów Jelonki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
Masa jabłkowa:
Ok 1,5 kg jabłek
Cukier do smaku
cynamon
1 galaretka cytrynowa
Pianka waniliowa:
5 białek
150 g cukru
2 budynie waniliowe (bez cukru po 40g)
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem tak aby sypkie składniki połączyły nam się wstępnie z masłem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy szybko na gładkie ciasto.
Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. 1/2 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blachy. Zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy i doprawiamy do smaku cukrem oraz cynamonem. Do gorących dodajemy sypką galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści. Lekko studzimy.
Przestudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Na końcu cienkim strumieniem dodajemy powoli olej i wanilię. Całość miksujemy do połączenia składników. Pianę wykładamy na jabłka i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 40 minut. Studzimy.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/szarlotka-z-waniliowa-pianka/