28.10.2018
Magiczne ciasto stało się internetowym hitem już jakiś czas temu. Mocno wilgotne, nie za słodkie – po prostu pyszne. A skąd jego magia? Otóż ciasto po upieczeniu schładzamy w lodówce, w tym czasie jego warstwy oddzielają się dzięki czemu wygląda jakby powstało z dwóch odrębnych ciast.
Składniki:
150 g mąki pszennej – u mnie mąka tortowa Pasja z Młynów Jelonki
150 g masła
150 g cukru pudru
5 jajek
sok z połowy cytryny
600 ml mleka
kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Masło roztapiamy i studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy aromat i przestudzone masło. Łączymy. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami przesianą mąkę i mleko. UWAGA!!! Masa jest bardzo płynna!!!
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki łączymy delikatnie masę z ubitą pianą.
Blaszkę o wymiarach 17x27cm (u mnie ty razem była nieco większa więc ciasto jest nieco niższe) smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Przelewamy ciasto. UWAGA!!! Forma musi być szczelna!!! Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º, pieczemy ok 50-60 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto i jeśli zacznie pękać wyłączamy piekarnik.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto jest zimne schładzamy je dodatkowo w lodówce (ja swoje zostawiłam na całą noc) – w tym czasie wytwarzają się warstwy.
Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/magiczne-ciasto/