27.04.2021
Ostatni weekend był dość intensywny, jednak mimo wszystko obowiązkowo musiało powstać ciasto do popołudniowej kawki. Wyciągnęłam więc te składniki, które miałam pod ręką i resztkami sił, bez używania miksera powstało błyskawiczne ciasto mieszane widelcem.
Do ciasta możecie użyć dowolnych owoców, zarówno tych sezonowych jak i mrożonych czy z kompotu. Z każdymi ciasto smakuje świetnie.4 jajka
1 szklanka kefiru
½ szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej- polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
25 g masła
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
Ok 200 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)Jajka, olej, kefir przelewamy do miski. Roztrzepujemy dokładnie widelcem lub rózgą. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dokładnie mieszamy
Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce.
Składniki kruszonki przekładamy do miski. Rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Posypujemy wierzch ciasta
Całość wstawiany do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka). Studzimy.